Deltapontjes: De leukste pontjes rondom het Haringvliet

 

Op de Zuid-Hollandse eilanden en in West-Brabant speelt water een belangrijke rol. In dit deel van Nederland was het vroeger alleen mogelijk om per (veer)boot het water over te steken. Met de komst van de diverse bruggen en tunnels is dat heden ten dage wel anders.

Men zou bijna vergeten hoe leuk het is om de oversteek te maken met een echte veerboot. De wind door je haren, het opspattende water, het geroep van vogels … Dat is het echte genieten! Met de deltapontjes kunnen jong en oud letterlijk en figuurlijk alle kanten op. Neem als je wilt je fiets mee op de pont, en ontdek je bestemming met behulp van het fietsknooppuntensysteem. Of ga te voet en stippel je wandeling uit over de wandelroutenetwerken van Zuid-Holland en Noord-Brabant. Maak kennis met de plaatselijke horeca en rust wat. Ook voor kinderen is een overtocht met een pontje een avontuur. Ofwel: de Deltapontjes vervelen nooit. Niet voor niets worden de Deltapontjes ook wel de leukste pontjes rondom het Haringvliet genoemd!

Op deze pagina vind u informatie over de pontjes van de Zuid-Hollandse eilanden Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en Voorne-Putten en van de Gemeente Moerdijk. In de brochure vind u naast vaartijden en prijzen per gebied een korte omschrijving inclusief toeristische tips voor een dagje uit of langer.

 

De pontjes

Elk pontje en iedere vaarverbinding is uniek en elk gebied aan de overkant heeft zijn eigen karakter. Geen één veerpont is hetzelfde en elke overtocht heeft zijn eigen charme.  Vaar mee met de Anna, de Lucretia, The Queen Jacqueline, het Roonsveer, de Putter, de pont naar Tiengemeten, het Geuzenveer, de Waterpoort, het Leeuweveerke of met de Expeditie Haringvliet. Deze laatste biedt een de ultieme vaar- en natuurbeleving en werd in 2019 verzorgd door Linquenda II en de Hoeksche Vaart met de Heicondias.

De meeste pontjes varen tussen eind april en eind september, maar een aantal varen het hele jaar door voor woon-werkverkeer.

 

Seizoen 2019

De deltapontjes kunnen op een uitstekend zomerseizoen 2019 terugblikken! Met in juni t/m augustus 756 zonuren tegen 608 uren normaal en slechts 184 mm regen tegen 225 mm normaal, was er sprake van een warme, droge zomer. Weerrecord op weerrecord werd gebroken. In juli en augustus hadden we zelfs een heuse hittegolf te pakken en trok het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het Nationaal Hitteplan uit de kast. Met zulk weer is het natuurlijk heerlijk om de pont te pakken en op het verkoelende water weg te varen van alle dagelijkse beslommeringen.

Een aantal pontjes liggen nu aan de kant, te wachten op het seizoen 2020… maar een aantal varen het hele jaar door. U kunt vrijwel jaarrond heen en weer varen tussen Nieuw-Beijerland en Hekelingen, tussen Rhoon, Oud-Beijerland en Spijkenisse, tussen Puttershoek en Zwijndrecht en Tussen Nieuwendijk en Tiengemeten.

 

Meer informatie

Voor details over de Expeditie Haringvliet: bezoek http://www.expeditieharingvliet.nl/

Voor details over Rondje Pontje:  bezoek de website van Veerdienst Lucretia en Veerdienst Anna.

In de Deltapontjes Brochure vindt je informatie over de tien veerverbindingen in het gebied rondom het Haringvliet. De brochure bevat de vaarperioden, de vaartijden en de opstapplaatsen. Verder staat in de brochure informatie over fietsen, wandelen en diverse toeristische tips.

U vindt hier nu nog de brochure 2019. Na het bekend worden van de nieuwe dienstregelingen zal hier in het voorjaar van 2020 de brochure voor het nieuwe seizoen worden gepubliceerd.

 

Hier  vindt u de Deltapontjes brochure van 2019 met informatie en vaartijden.

Press  for more information about ferries in and around Haringvliet.

Mehr  info über die schönste fähren um den Haringvliet.

 

Neem een deltapontje en vaar weg van de dagelijkse beslommeringen!