Deltapontjes: De leukste pontjes rondom het Haringvliet

LET OP: In verband met de corona-crisis kunnen de vaarschema’s en vaartijden van de pontjes afwijken van wat in de brochure is vermeld. Wij raden u aan om voor het plannen van uw reis eerst de site van de betreffende vaarverbinding te checken of contact op te nemen met de betreffende schipper voor de meest actuele informatie. Dit om teleurstellingen te voorkomen.

Op de Zuid-Hollandse eilanden en in West-Brabant speelt water een belangrijke rol. In dit deel van Nederland was het vroeger alleen mogelijk om per (veer)boot het water over te steken. Met de komst van de diverse bruggen en tunnels is dat heden ten dage wel anders.

Men zou bijna vergeten hoe leuk het is om de oversteek te maken met een echte veerboot. De wind door je haren, het opspattende water, het geroep van vogels … Dat is het echte genieten! Met de deltapontjes kunnen jong en oud letterlijk en figuurlijk alle kanten op. Neem als je wilt je fiets mee op de pont, en ontdek je bestemming met behulp van het fietsknooppuntensysteem. Of ga te voet en stippel je wandeling uit over de wandelroutenetwerken van Zuid-Holland en Noord-Brabant. Maak kennis met de plaatselijke horeca en rust wat. Ook voor kinderen is een overtocht met een pontje een avontuur. Ofwel: de Deltapontjes vervelen nooit. Niet voor niets worden de Deltapontjes ook wel de leukste pontjes rondom het Haringvliet genoemd!

Op deze pagina vind je informatie over de pontjes van de Zuid-Hollandse eilanden Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en Voorne-Putten en van de Gemeente Moerdijk. In de brochure vind je naast vaartijden en prijzen per gebied een korte omschrijving inclusief toeristische tips voor een dagje uit of langer.

 

De pontjes

Elk pontje en iedere vaarverbinding is uniek en elk gebied aan de overkant heeft zijn eigen karakter. Geen één veerpont is hetzelfde en elke overtocht heeft zijn eigen charme.  Vaar mee met de Anna, de Lucretia, The Queen Jacqueline, het Roonsveer, de Putter, de pont naar Tiengemeten, het Geuzenveer, de Waterpoort of het Leeuweveerke.

De meeste pontjes varen tussen eind april en eind september, maar een aantal varen het hele jaar door voor woon-werkverkeer.

Expeditie Haringvliet

Expeditie Haringvliet heeft een bijzondere plek in het veerverbindingenetwerk. Naast de ultieme vaar- en natuurbeleving, wordt toeristen en inwoners van de omliggende gemeenten een dagje uit aangeboden. Deze vaarverbinding naar en over het Haringvliet is in 2016 ontstaan als activiteit van het Droomfondsproject Haringvliet met financiële steun van de Nationale Postcode Loterij en provincie Zuid-Holland. Sinds 2018 ligt de organisatie en steun van de Expeditie in handen van de omliggende gemeenten (Hellevoetsluis, Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en Moerdijk) en provincie Zuid-Holland. Jaarlijks maken duizenden mensen gebruik van de recreatieve vaarverbinding.

Seizoen 2020

01-07-2020

Het is gelukt om ook voor 2020 een Expeditie Haringvliet aan te kunnen bieden. Van 1 juli tot 6 september zijn er weer vaarverbindingen voor fietsers en wandelaars tussen Hellevoetsluis, Middelharnis, Nieuwendijk, Stad aan ’t Haringvliet, Tiengemeten en Stellendam. Mede als gevolg van de coronacrisis is er dit jaar een aangepast aanbod. Er zijn alleen directe verbindingen tussen de dorpen en naar Tiengemeten beschikbaar. Kijk voor meer informatie op www.expeditieharingvliet.nl. Reserveren van tickets kan uitsluitend telefonisch bij de veerdiensten. Bel voor beschikbaarheid van de Heicondias met 06-38354991, voor de Linquenda II belt u 06-46440113.

04-06-2020

Het jaar 2020 zal wegens de coronacrisis een prominente plek gaan krijgen in de geschiedenisboekjes. Door de uitgevaardigde maatregelen om het coronavisus in te dammen is de recreatiesector hard geraakt. Ook de deltapontjes ondervinden hier de gevolgen van. Met 324 zonuren tegen 213 zonuren normaal en slechts 15 millimeter tegen 61 millimeter normaal, was er sprake van een zeer zonnige en zeer droge meimaand. Ondanks deze prachtige weersomstandigheden, bleef het op veel plaatsen akelig stil op het water. Gelukkig lijken er nu steeds meer versoepelingen op stapel te staan. Met inachtneming van de RIVM richtlijnen kan er steeds meer verantwoord worden gerecreëerd.

Een aantal pontjes die tot nu toe aan de kant hebben gelegen, zijn voorzichtig voorbereidingen aan het treffen om – met aanpassingen – van start te gaan.  Tiengemeten is sinds 1 juni ook weer bereikbaar voor bezoekers. We kunnen voorzichtig optimistisch zijn over het oppakken van het Deltapontjesseizoen 2020.

Ben je van plan om gebruik te gaan maken van een deltapontje, informeer jezelf dan goed over de betreffende waterverbinding. Check de website van het betreffende pontje, bel of mail bij twijfel of er wel gevaren wordt, de in de brochure of op hun site vermelde contactpersoon. Voor sommige pontjes dien je vooraf te reserveren. Zoals het er nu uitziet, zijn (niet-medische) mondkapjes voor personen  van 13 jaar en ouder verplicht op vrijwel alle pontjes. Je moet deze zelf meenemen. Houd je aan de geadviseerde afstand tot andere reizigers en het personeel. Er kunnen door de corona-maatregelen minder passagiers mee op de pontjes, wat voor wachtrijen kan zorgen. Wees wijs en blijf geduldig op je beurt wachten of keer om. Als we allemaal goed voor elkaar zorgen door ons te houden aan alle voorschriften, dan kunnen we van de unieke deltapontjes blijven genieten.

Meer informatie

In de Deltapontjes Brochure vindt je informatie over de tien veerverbindingen in het gebied rondom het Haringvliet. De brochure bevat de vaarperioden, de vaartijden en de opstapplaatsen. Verder staat in de brochure informatie over fietsen, wandelen en diverse toeristische tips.

Je vindt hier de brochure 2020. Omdat de brochure altijd in het begin van het jaar wordt samengesteld en opgemaakt, houdt deze brochure in de dienstregelingen en in het aantal passagiers dat per afvaart mee kan geen rekening met de gevolgen van corona. De vertalingen in Engels en Duits zullen zo snel mogelijk volgen. Deze zijn op dit moment nog niet beschikbaar.

 

Hier vindt u de Deltapontjes brochure van 2020 met informatie en vaartijden.

Press  for more information about ferries in and around Haringvliet.

Mehr  info über die schönste fähren um den Haringvliet.

 

 

 

 

 

 

Neem een deltapontje en vaar weg van de dagelijkse beslommeringen!