Wandelen

Wandelend eropuit!
Wandelen is de beste manier om de Hoeksche Waard te verkennen. Niets van het landschap ontgaat u dan. Daarom is het zo mooi dat er nu ook in de Hoeksche Waard een bewegwijzerd wandelnetwerk ligt van 470 km. Hiermee is een provincie dekkend routenetwerk in Zuid-Holland een feit. De wandelkaart is af te halen bij het VVV kantoor, Waterstal 3 in Oud-Beijerland. De routes staan in de wandelrouteplanner van wandelen123.nl en sluiten aan op netwerken in de omgeving, aanmeerplaatsen van de Deltapontjes/Waterbus en de TOP’s.  De routes zijn allemaal bewegwijzerd. Verdwalen is er dus niet bij!

Het netwerk biedt 100 km onverharde paden, waarvan 40 km over boerenland. Er zijn een flink aantal bijzondere themaroutes die de wandelaar leiden over dijken, langs kreken, bloeiende akkerranden en terrassen. Een ontmoeting met een Schotse Hooglander, een lepelaar of een bever behoort ook tot de mogelijkheden! Een van de meest bijzondere routes loopt over een oude postroute uit de tijd van Napoleon, waarbij u her en der nog de mijlpalen terug kunt vinden.

Uniek voor Zuid-Holland is dat u een wandeling in de Hoeksche Waard kunt combineren met een wandeling in een aangrenzende regio door mee te varen met een van de Deltapontjes. Een bijzonder belevenis!

Themaroutes in de Hoeksche Waard
Op de website wandelen123.nl (met actieve link) kun je een aantal leuke wandelroutes vinden die je gemakkelijk kunt lopen door te wandelen langs de knooppunten. Een voorproefje van de mogelijkheden:

Beverroute op Tiengemeten 3,5 km
De bevers op Tiengemeten zijn bezige baasjes. Wandel op dit bijzondere natuureiland langs de beverburchten, Schotse hooglanders en lepelaars  en rust uit op het terras Bij Hèlène.

Dijken en krekenroute
Start de route bij het parkeerterrein naast het terras van ‘De Drie Linden’ en loop over het boerenlandpad langs de akkers en kreken. De route loopt gedeeltelijk ook over eeuwenoude dijken met mooi uitzicht op de polder. Eindig je wandeling met een versnapering op het terras van ‘De Drie Linden’ en koop wat biologische streekproducten in bij Hoeve Doelwijck.

Eendragt en Leenheerenroute
Afwisselende route over boerenlandpaden en dijken. Een gedeelte van de route loopt langs eeuwenoude kreken. Mooie vergezichten over de natuurgebieden Korendijkse Slikken en Tiengorzen langs het Haringvliet.

Keizers en krekenroute
De route start bij molen De Lelie. Het eerste deel van de route loopt over onverharde paden door een prachtig natuurgebied met veel vogels en bloemen.  Daarna loopt de route door over o.a. de Keizersdijk. Langs de dijken op deze route  zijn nog een aantal zgn. mijlpalen terug te vinden.  Deze palen markeren een oude postroute uit de tijd van Napoleon.  (foto mijlpaal Gatsedijk toevoegen)

Klein Profijtroute
Deze route start bij het parkeerterrein van Natuurbezoekerscentrum Klein Profijt en loop door onder andere natuurgebied De Staart en door grienden. De wandelaar kan uitrusten op het terras van het bezoekerscentrum langs de Oude Maas en genieten van het water en de schepen.

Negentienmorgenvlietroute
De route start bij molen ‘Windlust’ in Westmaas. De naam van de vliet waar langs gewandeld wordt is afgeleid van een  ‘morgen’; een oude oppervlaktemaat voor de hoeveelheid grond die een boer in één morgen kon ploegen.  De route loopt veel over boerenlandpaden.

Ontdek Strijensas route
Begin of eindig de route bij het terras van De Batterij bij de jachthaven van Strijensas. De route loopt grotendeels door natuurgebied De Oeverlanden van Staatsbosbeheer. Een gebied met veel vogels, bevers en vriendelijke Schotse Hooglanders.

Oudeland van Strijen route
Deze route start in het centrum van Strijen en loopt langs de Keen naar weidevogel walhalla Oudeland van Strijen. Geniet van de openheid van dit gebied en van het gezang van de vogels.

Beijerlandse terrassenroute
De route begint en eindigt bij het terras van de Oude Tol aan de Oude Maas. Onderweg zijn diverse andere rustmogelijkheden zoals de tuin van De Elzentuin of een van de vele terrassen in het centrum van Oud-Beijerland. De route is uit te breiden door de cultuurroute van Oud-Beijerland te downloaden van www.vvvhoekschewaard.nl

Mijlpalenroute
Er zijn in de Hoeksche Waard 45 zgn. mijlpalen gevonden langs de route Strijensas – Puttershoek – Goidschalxoord. Deze palen markeren een oude postroute uit de tijd van Napoleon.  De oplettende wandelaar ontdekt de palen vooral langs de Gatsedijk , Hoeksedijk, Schouteneinde en Blaaksedijk.

Tiengemeten
Het natuureiland in het Haringvliet biedt niet alleen goede wandelmogelijkheden, maar ook fijne terrassen en musea. Voor kinderen is een wandeling daar goed te combineren met een bezoek aan Speelnatuur en een pannenkoek Bij Hèlène. Natuurmonumenten organiseert ook regelmatig bijzonder wandelingen met een gids.

Deltapontjes
Combineer een wandeling in de Hoeksche Waard met een wandeling in een aangrenzende regio en vaar mee met een van de Deltapontjes.