Spot de 'Big five'

Ook in de Hoeksche Waard kunnen we “op jacht” naar the Big Five. Er zijn zoveel dieren te spotten in de Hoeksche Waard dat we er liever de Big Six van willen maken. De eerste vijf staan voor ons al vast: Ree, Schotse Hooglander, Bever, Zeearend en de Lepelaar. Is de Vos of de zeehond dan misschien nummer 6? Laat het ons weten in een reactie.

Schotse Hooglander

Deze fotogenieke runderen komen van origine uit Schotland en leven al vele generaties zelfredzaam in Nederlandse natuurgebieden. Hierdoor zijn ze optimaal aangepast aan koud en nat weer. Wie weet spot je er een in de Hoeksche Waard!

Te spotten op Tiengemeten, in Strijensas en Kuipersveer.

Bever

Er worden steeds meer Bevers gespot in de Hoeksche Waard. Niet langer knagen de dieren langs de rivier, maar ook in Oud-Beijerland, Numansdorp én vlakbij de Heinenoordtunnel. De Bever breidt zijn territorium uit en op veel plekken aan de oevers van de Hoeksche Waard vind je tegenwoordig omgeknaagde bomen en beverburchten.

Te spotten op Tiengemeten en in de Oeverlanden bij Strijensas.

(Beeld:Natuurmonumenten)

Lepelaar

Met hun lepelvormige snavel, helder witte verenkleed en lange waadpoten zijn lepelaars een elegante verschijning. Ze ‘lepelen’ het voedsel uit het water door hun snavel heen en weer te bewegen. Lepelaars broeden bij voorkeur op rustige plekken, niet veel verder dan 50 kilometer van de plaats waar ze voedsel kunnen vinden. ‘Rustig’ wil in dit geval vooral zeggen: liefst buiten bereik van roofdieren en mensen. In het natuurgebied bij Strijensas of op Tiengemeten dus.

 

 

 

 

 

 

Te spotten op Tiengemeten en in de Oeverlanden bij Strijensas.

(Beeld: Natuurmonumenten)

Ree

Reeën komen best veel voor in Nederland, ook in de Hoeksche Waard. Maar ze zijn wel erg schuw. Overdag houden ze zich meestal schuil. Toch hebben veel mensen hebben wel eens een wilde ree gezien. Dus heel stil zijn, goed luisteren en kijk goed. Wie weet heb je dan wel een ontmoeting met deze prachtige dieren.

 

 

 

 

 

 

Te spotten in de gehele Hoeksche Waard, maar met name op Tiengemeten en in de Oeverlanden bij Strijensas.

(Beeld: Natuurmonumenten)

Zeearend

Op Tiengemeten is het goed toeven voor de zeearend! Kom gerust langs want er is een grote kans dat je ‘m spot. En anders spot je wel andere prachtige vogels. De zeearend is op Tiengemeten om te foerageren. Als de zeearend voorbij vliegt, ontstaat er paniek in de groepen vogels. Van deze paniek maakt hij dankbaar gebruik. Hij pakt wat hij pakken kan, bijvoorbeeld een eend, maar ook ganzen staan op het menu.


 

 

 

 

 

Te spotten op Tiengemeten.

(Beeld: Natuurmonumenten)