Musea

In de Hoeksche Waard vind je een verschillende musea. Zo heeft Museum Hoeksche Waard een grote collectie historische voorwerpen. Het museum bestaat uit twee prachtige panden:

  • het ambachtsherenhuis Hof van Assendelft van circa 1767 en
  • de zeventiende-eeuwse boerderij Oost-Leeuwenstein.

Naast de functie van museum heeft het een grote genealogische betekenis. Bezoek de website voor openingstijden en meer informatie.

Rien Poortvliet museum
Rien Poortvliet (1932 – 1995) heeft eigenlijk geen introductie nodig. Op het eiland Tiengemeten is de Poortvliet-collectie helemaal op zijn plek. De landbouwwerktuigen uit Landbouwmuseum Tiengemeten, de trekpaarden, boerderijen en akkers buiten in de Oude Polder. Je ziet ze allemaal terug op de schilderijen en tekeningen van deze kunstenaar. Met zijn illustraties van de kabouter kreeg deze getalenteerde natuurliefhebber internationale bekendheid. In het Rien Poortvliet Museum zijn de originelen te zien van zijn illustraties voor de Kabouter-reeks en andere (kinder-)boeken. Het is vast geen verrassing wie er boven op de zolder van het museum wonen… Meer informatie en de openingstijden van het Rien Poortvliet Museum vind je hier.

Landbouwmuseum Tiengemeten
In de Helènahoeve op het eiland Tiengemeten staat een prachtige collectie landbouwwerktuigen en gereedschappen die in de periode van 1929 t/m 1955 een belangrijke rol in de landbouwmechanisatie hebben gespeeld. Alles is gerangschikt op soort en thema. Onder begeleiding van een gids en beschrijvingen bij de museumstukken krijgt de bezoeker een goed beeld van de landbouw in deze periode. Meer informatie en de openingstijden van het Landbouwmuseum Tiengementen vind je hier.